Zbliża się wyczekiwana przez wszystkich Majówka. Jak ją zaplanować, jeśli nie możemy pozwolić sobie na daleką podróż, a marzy nam się gorące włoskie słońce? A gdyby tak poczuć ten klimat bez konieczności wyjazdu za granicę? Oto receptura na spędzenie Majówki w iście włoskim stylu, we własnym domu.
Pomysły na włoskie aktywności
W ten wiosenny długi weekend zaplanujmy aktywności, które pozwolą nam poczuć atmosferę rodem z Toskanii. Przygotujmy piknik na świeżym powietrzu z włoskimi przekąskami, wypożyczmy czarno – białą komedię romantyczną na DVD czy udajmy się na koncert do Opery – możliwości jest naprawdę wiele. Możemy wybrać także „wakacje na balkonie”, które cieszą się dużą popularnością wśród Włochów. Jest to spędzanie czasu wolnego w domowym zaciszu, celebrowanie każdej chwili i słodkie lenistwo… Otoczenie ciepłego światła świec, zapachu świeżych kwiatów sprawi, że poczujemy się wtedy jak prawdziwi Włosi. Z kolei Ci, którzy preferują wypoczynek w bardziej aktywnej formie, mogą urządzić sobie przyjęcie z przyjaciółmi – taniec, śpiew oraz włoskie wino to idealne połączenie na majówkowe noce.
Włochy od kuchni
Jedzenie to niezwykle ważna i chętnie celebrowana część kultury Włoch. Kulinaria tego kraju pachną przede wszystkim świeżymi ziołami: bazylią i oregano. Na czas „włoskiej” Majówki sprawmy sobie taki mini ogródek we własnej kuchni – jego orzeźwiająca woń będzie obecna w całym mieszkaniu. Włoskie potrawy to przede wszystkim kompozycje proste, z użyciem najwyższej jakości składników. Tradycyjny posiłek składa się z antipasto (przystawka), primo piatto (zazwyczaj pasta, potrawa mączna lub zupa), a także secondo piatto (główne danie). Jednym z głównych dań, które kojarzymy z tą kuchnią, są oczywiście makarony – zawsze najwyższej jakości, i zawsze z najlepszymi dodatkami.
Rozsmakuj się we włoskości
Kwintesencją Majówki będzie właśnie przygotowanie włoskiego przysmaku. W Polsce mamy dostęp do wielu świetnych jakościowo produktów, które pozwolą nam odwzorować smak tej kuchni, np. makarony Malma. Są one przygotowywane z mąki 100% Amber Durum, która zapewnia im idealną twardość – al dente. Świetnie nadają się one do włoskich potraw, ponieważ dobrze oblepiają się sosem i wspaniale łączą z pozostałymi dodatkami. Poniżej znajduje się przepis na danie z wykorzystaniem jednej z popularniejszych makaronowych form, czyli penne. Smacznego!
Lekkie penne z anchois, piniolami i bazylią
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: dla 2 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- Makaron Malma Penne Rigate N 14
- 5 filecików anchois
- Pęczek bazylii
- Pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 25 g orzeszków pinii
- Połowa pomarańczy
- 25 g rodzynek
- Pół cytryny
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli 8 minut. Dzięki mące Amber Durum, z której tworzone są pasty Malmy, penne będzie miało idealną twardość oraz sprężystość.
Na patelnię wlewamy oliwę uzyskaną z anchois i wrzucamy fileciki. Przesmażamy je, a następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek.
Potem dodajemy orzeszki pinii, rodzynki i łączymy wszystko z przygotowanym wcześniej makaronem. Całość mieszamy – wysoka jakość pasty od Malmy gwarantuje nam idealne połączenie się wszystkich składników.
Na koniec dorzucamy skórkę otartą z cytrusów oraz sok z połowy cytryny, aby uzyskać lekko kwaskowaty i świeży smak potrawy.
Całość przekładamy na talerz i posypujemy listkami bazylii. Smacznego!
dostarczył infoWire.pl
Link do strony artykułu: https://uww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/majowka-we-wloskim-stylu